ТОП 5 иновативни строителни материали, за които не знаем

phone 0700-1-9988 Национален телефонен номер:

ТОП 5 иновативни строителни материали, за които не знаем

Светът се развива с много бързи темпове и вече можем да видим неща, за които до преди години сме мислели за невъзможни. Технолигиите са толкова напреднали, че вече можем да видим почти всичко.

Днес ще ви разкажем за 5 иновативни строителни материали, които в бъдеще биха улеснили значително строително-ремонтните дейности, а може би и да заменят стандартните, които използваме днес.

 

 

 

 

  1. Светещ цимент

Вече е тестван подобен материал, които на практика абсорбира дневната светлина и след това има свойството да я излъчва. Светещият цимент се произвежда чрез така наречения процес „поликондензия“, с използвани материали на речен пясък, вода, индустриални отпадъци и други.

Ако се питате защо, то първата причина за създаването на подобен елемент е с цел енергоспестяване и грижа към Планетата.

 

 

 

  1. Тухли, които пречисват въздуха

Да, тухли, които абсорбират замърсяването. Подобно на пречиствателните устройства, дишащите тухли поемат замърсения въздух, след което го филтрират и връщат обратно пречистен.

Идеята е на Carmen Trudell, която дори вече е разраборила и тествала иновацията. Пречистващите тухли се поставят на външните стени на сградата, а вътрешните се покриват със стандартна изолация.

А ето и как става самаото пречистване – в центъра на всяка тухла има филтрираща система, която отделя тежките частици от въздуха в контейнер. Така вече събраните замърсявания могат лесно да се изхвърлят – подобно на прахосмукачка.

 

 

  1. Самопоправящ се бетон

Съдаден от холандския строителен инженер Dr. Schlagen. Методът работи чрез награване и може да възстанови счупен елемент.

А ето и как става: Schlagen демонстрилал откритието си, като счупил парче от материала на две по-малки части, след което долепил парчетата едно до друго и ги нагрял в микровълнова фурна. Така високата температура разтапя и събира в едно парчетата.

Идеята на създателя на самопоправящия се бетон е той да се използва за създаването на пътища и магистрали. И за да се приложи на практика, учените дори създали специален валяк, който да нагрява пътя чрез индукция, и така пукнатините по пътя да бъдат запълнени. Това от своя страна може да спести на страната му по 90 милиона евро всяка година.

 

 

  1. Плоскости Habito

Преградните стени Хабито имат в пъти по-висока устойчивост на физико-механични действия. Разработени са по иновативна технология, с която гарантират изключителна здравина, удароустойчивост и лесна работа с други материали.

На тях могат да се монтират тежки предмети до 15 кг., използвайки единствено стандартен винт за дърво и без предварително пробиване с бормашина.

 

 

 

 

 

 

  1. Марсиански бетон

По света вече разработват бетон, който да се използва и на Марс. Специалният бетон не изисква и капка вода за създаването на сместа. Вместо това е необходима течна сяра (предварително нагрята до 240° по Целзий), която се смесва с марсианската почва в пропорция 1:1.

Източник: Saint-Gobain

 

 

 

Светът не спира да се развива и дори да ни изненадва с откритията и изобретенията на човечеството. Представихме ви някои от иновациите и постиженията в строителната индустрия, като разбира се ни очакват още много.

Не знаем кога всички те ще бъдат масово приложими, но можете да бъдете сигурни, че що се отнася до строително оборудване и механизация, то можете да разчитате на Стройрент.