Избор на трамбовка – приложение, разновидности и съвети

Принцип на работа

Трамбовките имат за цел да постигнат определена плътност на дадена земна повърхност. Такъв тип техника бързо и лесно компресира различни видове настилки до желаното ниво.

За да постигнете желания резултат Ви съветваме преди да започнете работа, да се запознаете добре с вида на обекта и неговите особености, ако има такива. Бъдете внимателни и не допускайте прекомерно уплътняване, което от своя страна може да доведе до дестабилизиране на структурата на обекта.

Видове трамбовки

Според типа работа, предлаганите трамбовъчни машини се разделят основно на два вида: тип пачи крак (най-лекия модел, с голяма сила на удара) и тип плоча (еднопосочни, реверсивни или виброплочи). Предлагат се в различни разновидности – спрямо размера на плочата и силата на удара.  По-малките модели се характеризират с по-лесна маневреност.

Трамбовка пачи крак
трамбовка пачи крак
Трамбовка тип плоча
трамбовка тип плоча

Приложение

Трамбовките се използват най-често за уплътняване на различни видове земни маси и почви. Могат да се използват и върху натрошен бетон. Основното им предназначение е постигане на здрава основа и плътност според вида материал, които уплътнявате.

Избор на трамбовка, спрямо вида на обекта (почвата)

Важно условие преди започване на същинската работа е определянето на терена, на който ще се работи. Ако почвата на дадения обект е по-глинеста, то тогава ви препоръчваме да използвате вибрираща трамбовка. При терен с по-едри частици, трамбовките тип плоча ще фиксират т.н. „гранули“ чрез по-голямата си сила на удара.
Избор на трамбовка, спрямо вида на обекта почвата
Когато ви е необходимо да трамбовате малка площ чакъл, то тогава трамбовка тип пачи крак
е правилният избор.

Бъдете прецизни в избора на оборудване, за да си спестите време, усилия и излишен разход.

Избор на трамбовка, спрямо размера и особеностите на обекта

В допълнение към това да съобразите вида земна настилка, размера на обекта също има своето значение, както и дали ще трамбовате върху тръби или др. съоръжения. Например, ако обекта, който трябва да уплътните е по-голям, то тогава ви препоръчваме да наемете реверсивна виброплоча. Предимството на реверсивната трамбовка е възможността за работа двупосочно (напред и назад), както и по-голямата сила на удара.

Ако работите на обект с канализационна мрежа, то тогава ви съветваме да изберете трамбовка с по-лек удар, за да избегнете евентуална повреда на поставените водопроводни тръби или други съоръжения.
Избор на трамбовка, спрямо размера и особеностите на обекта

При трамбоване на циментови павета, използвайте гумена подложка, за да ги предпазите от счупване и повреда.

Трамбоването на асфалт също има своята специфика – трябва да си подсигурите резервоар с вода, за да предотвратите залепване на материал върху машината.

Мерки за безопасност и транспорт на оборудването

Трамбовъчните машини са вид тежко оборудване, с нестандартни размери, което изисква специфика при доставка и товаро-разтоварна дейност. Ако не разполагате със собствена техника и ви предстои наем на трамбовка - уверете се, че на обекта, на който ще работите разполагате с необходимата механизация, с която да бъде натоварена и разтоварена. Ако не разполагате с такава, заявете транспорт, съобразен със спецификата на машината.

Когато говорим на тежко оборудване, бъдете внимателни и спазвайте мерките за безопасност. Винаги използвайте предпазно облекло при работа и спазвайте инструкциите за правилна експлоатация на машината.

Видове трамбовки, предлагани от фирма Стройрент

Стройрент предлага най-търсените трамбовки под наем. Може да разгледате и да се запознаете с приложението на всяка една от тях.

Наем на трамбовка?

Вече се запознахте с видовете трамбовки, тяхното приложение и възможностите, които предлагат. Ако желаете да наемете такъв вид машина, можете да се свържете с всеки един от складовете на Стройрент, за да вземете или запазите избран модел.

Разгледайте всички наши обекти, разположени в цялата страна, от които може да наемете трамбовка или друг вид оборудване.

Ако ви е необходима допълнителна информация или консултация при избор, не се колебайте да попитате нашия екип за съдействие.

 

Избор на трамбовка – приложение, разновидности и съвети беше добавен в количката Ви!
0700-1-9988
Бързо запитване