Топ 5 иновативни строителни материали, за които не знаем

Светът се развива с много бързи темпове и вече можем да  видим неща, за които до преди години сме мислели за невъзможни. Технолигиите са толкова напреднали, че вече можем да бъдем свидетели на почти всичко.

Днес ще ви разкажем за 5 иновативни строителни материали, които в бъдеще биха улеснили значително строително-ремонтните дейности, а може би и да заменят стандартните, които използваме днес.
1. Светещ цимент


Вече е тестван подобен материал, които на практика абсорбира дневната светлина и след това има свойството да я излъчва. Светещият цимент се произвежда чрез така наречения процес „поликондензия“, с използвани материали на речен пясък, вода, индустриални отпадъци и други. Ако се питате защо, то първата причина за създаването на подобен елемент е с цел енергоспестяване и грижа към Планетата.
2. Тухли, които пречисват въздуха

Да, тухли, които абсорбират замърсяването. Подобно на пречиствателните устройства, дишащите тухли поемат замърсения въздух, след което го филтрират и връщат обратно пречистен. 
Идеята е на Carmen Trudell, която дори вече е разраборила и тествала иновацията. Пречистващите тухли се поставят на външните стени на сградата, а вътрешните се покриват със стандартна изолация.
А ето и как става самаото пречистване – в центъра на всяка тухла има филтрираща система, която отделя тежките частици от въздуха в контейнер. Така вече събраните замърсявания могат лесно да се изхвърлят - подобно на прахосмукачка.

3. Самопоправящ се бетон

Съдаден от холандския строителен инженер Dr. Schlagen. Методът работи чрез награване и може да възстанови счупен елемент.
А ето и как става: Schlagen демонстрилал откритието си, като счупил парче от материала на две по-малки части, след което долепил парчетата едно до друго и ги нагрял в микровълнова фурна. Така високата температура разтапя и събира в едно парчетата.
Идеята на създателя на самопоправящия се бетон е той да се използва за създаването на пътища и магистрали. И за да се приложи на практика, учените дори създали специален валяк, който да нагрява пътя чрез индукция, и така пукнатините по пътя да бъдат запълнени. Това от своя страна може да спести на страната му по 90 милиона евро всяка година.

4. Плоскости Habito

Преградните стени Хабито имат в пъти по-висока устойчивост на физико-механични действия. Разработени са по иновативна технология, с която гарантират изключителна здравина, удароустойчивост и лесна работа с други материали.
На тях могат да се монтират тежки предмети до 15 кг., използвайки единствено стандартен винт за дърво и без предварително пробиване с бормашина.

5. Марсиански бетон


По света вече разработват бетон, който да се използва и на Марс. Специалният бетон не изисква и капка вода за създаването на сместа. Вместо това е необходима течна сяра (предварително нагрята до 240° по Целзий), която се смесва с марсианската почва в пропорция 1:1.
Източник: Saint-Gobain


Светът не спира да се развива и дори да ни изненадва с откритията и изобретенията на човечеството. Представихме ви някои от иновациите и постиженията в строителната индустрия, като разбира се ни очакват още много.

Не знаем кога всички те ще бъдат масово приложими, но можете да бъдете сигурни, че що се отнася до строително оборудване и механизация, то можете да разчитате на Стройрент.
Топ 5 иновативни строителни материали, за които не знаем беше добавен в количката Ви!
0700-1-9988
Бързо запитване